Wednesday, March 18, 2009

ayam masak kicap

Selalu masak ayam masak kicap simple saja. Masuk bawang, kicap, sos tiram dan serbuk lada juga halia, dah cukup. Tapi satu hari tu makan kakak ipar punya masak kicap, walla, sedapnya dan wangi. Jadi ini resepinya. Sesiapa yang belum pernah rasa dan nak cuba , boleh lah tapi kalau yang rasa masak kicap yang dibuat selama ni dah sedap, tak yah lah ya...

1/2 ekor ayam (potong ikut suka), lumur garam dan kunyit dan goreng sehingga masak
3 ulas bawang putih
seinci halia
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh lada hitam
kicap dan sos tiram secukupnya.
sedikit minyak untuk menumis
1 biji bawang besar> potong sesuka hati untuk hiasan
1 biji cili hidup> untuk hiasan
sesudu teh asam jawa ADABI

Cara-cara

Bawang putih, halia, jintan manis dan lada hitam ditumbuk halus. tumis sehingga wangi. Kemudian masukkan sos tiram dan kicap pekat. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Apabila telah bersalut cantik ayam dan kicap tu, masukkan asam jawa yang dibancuh dengan sedikit air. Biar sehingga pekat. Kemudian masukkan bawang besar dan cili hidup yang telah dipotong tadi. Biarkan sekejab kemudian angkat dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment